Eskişehir Kültür Sanat Şehri Diyoruz Ama...

Şehirde, özellikle kültür-sanat yayınlarının yeteri ilgiyi görmediğini ve özellikle edebiyata olan desteğin, ilginin yeterli olmadığını düşünmeye başladım.

Aynı zamanda Eskişehir'den yetişen popüler kültür insanlarının sayısında da ciddi bir azalma olduğunu düşünüyorum. Örneğin bir Cüneyt Arkın gibi figürler artık kolay kolay yetişmiyor. Bunun sebebi ülkede genel olarak kültür-sanata olan ilginin azalması mı tam olarak bilmiyorum ancak; Eskişehir bir kültür sanat şehri ise bu sıfatın altını doldurmakta artık zorlandığını söylemek de hiç yanlış olmaz.


Bu konu zaten bir süredir aklımı kurcalıyordu. Yerel seçimler, siyaset, Eskişehirspor'un durumu derken bir süre ertelediğim yazımı bugün sizlerle buluşturma kararı aldım. Elbette ben bir kültür-sanat uzmanı ya da bu konuda gurman olacak kadar yetkin biri değilim. Yine de ilgili biri olduğumu düşünürsek, Eskişehir'de yaşayan bir Eskişehirli olarak şehrin biraz geriye giden yönlerini de görebildiğimi düşünüyorum.

Dün sevgili dostum Ezgi ile uzunca bir sohbet yaptık. Kendisini tanımayanlar için söylüyorum Eskişehir'de, son dönemde uzun soluklu bir kültür-sanat dergisi olan Porsuk Kültür'ün editörü ve imtiyaz sahibi. Ezgi'nin bile bile Porsuk Kültür gibi popüler bir dergiyi basmaya ara vermesi aslında şehirdeki durumu biraz olsun özetliyor. Ha şunu da söylemeden geçmeyeyim Porsuk Kültür, 2 aylık periyotlar ile mayıs ayından itibaren yeniden basılmaya başlayacak ve sahalara geri dönüyor. Fakat Ezgi'nin büyük gayretleri ile çok zor şartlar altında geri döndüğü gerçeğini de es geçmeyelim. Artan kağıt masrafları vs. birçok etken derginin 2 ayda bir çıkmasına neden oluyor. Konuyu Posruk Kültür'den şuraya bağlayacağım...

Posruk Kültür varken de ara verdikten sonra da Eskişehir'de farklı kültür-sanat dergileri çıktı. Ancak bunların hiçbiri uzun soluklu ayakta kalamadı. Yani, koskoca sanat şehri Eskişehir'in bağrından kopan bir yayın maalesef yok. Bu ciddi anlamda Eskişehir için elim bir durum. Eskişehir'de tiyatro, konser, müzik veya müzecilik anlamında önemli girişimler var. Bu konularda da Eskişehir'in hakkını yemeyelim ama Eskişehir edebiyatta ve popüler kültür öğesi üretmekte ciddi anlamda zorlanıyor.

Bir başka durum da yazılı bir kültür-sanat yayını olmamasının yanında görsel ve işitsel kültür-sanat içeriği eksiği de Eskişehir'in kanayan yaralarından biri. Şehirde kimse kusura bakmasın son derece nitelikli, yüksek takipçili bir kültür-sanat programı yok. Şehrimizde yüzlerce kültür öğesi varken güzel ülkemizde kültür-sanata konu olabilecek sayısız eser vs. varken şehrimizde böyle bir program yapılmıyor olması da kent insanının ilgisizliğinden ötürü diye düşünüyorum. Bir başka neden de bence nitelik açısından yüksek bir içerik üretilemiyor.

Evet, uzun lafın kısası Eskişehir'de bir potansiyel var. Belli ölçüde ve bazı alanlarda birçok şehre göre sanata yüksek ilgi var. Ama eksik olduğumuz noktalar da az değil. Eğer Eskişehir bir Avrupa kenti, kentli insanların mutlu olduğu bir şehir olmak istiyorsa hep birlikte biraz daha çok çalışmalıyız. Umut ediyorum kısa zaman içinde bu yönde atılacak adımları, daha güçlü adımlar takip eder ve Eskişehir zayıfladığı noktaları ivedilikle tamir eder.

Herkese kültür-sanat ile dolu bir pazar diliyorum. Saygı ve sevgilerimle...