Hem Büyükşehir hem merkez ve kırsal ilçelerde pek çok farklı isme tanık olduk. Kiminin ismi aday olsun istendi, kimi aday adayı oldu kimi ise aday olarak Eskişehir’in huzuruna çıktı.
EBB Başkanı Ayşe Ünlüce değişimin en büyük yansıması oldu. Aday olarak yarışan Nebi Hatipoğlu, Oğuz Beki, Melih Aydın gibi genç isimlerin yanında Beylikova’da Hakan Karabacak, Sivrihisar’da Habil Dökmeci ve Çifteler ’de Zehra Konakçı ile yeni başkanlar gördük.
Siyasi değişimin bir başka iz düşümü ise meclis listelerinde karşımıza çıktı. Hem Odunpazarı hem Tepebaşı Belediye Meclislerinde başta genç ve kadın olmak üzere pek çok yeni ismi gördük.
Partiler bazında da durum farklı olmadı.
CHP’de Talat Yalaz, Ak Parti’de Gürhan Albayrak ve İYİ Parti’de Serdar Ulucan seçim sürecinde il başkanlığı teslim edilen genç isimler oldu.
Velhasıl seçim sona erdi. Kimi parti istediğini aldı, kimi hayal kırıklığı yaşadı ama seçim süreciyle karşımıza çıkan aktörlerin çoğu mesaiye devam ediyor.
Oğuz Beki Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın komuta ekibine direkt giriş yaptı. Başdanışman olarak Ankara siyasetine de merhaba dedi.
Melih Aydın partinin GİK üyesi oldu hatta parti divanına girmesi favori isimlerdendi ama son dakika sürprizi ile şimdilik GİK ile yetindi.
Gürhan Albayrak Ak Parti il başkanı olarak önce hedefe konmak istendi ancak hem şahsi iradesi hem de Ankara ayağında da güçleri yüksek vekillerin sahiplenmesi ile koltuğuna sıkı sıkı tutundu ve gözünü yarınlara dikti.
Talat Yalaz dün ki yazımda belirttiğim gibi ağzından çıkmasa dahi partisinin genel seçim sürecine dair bir hazırlık içinde.
Kazım Kurt siyasetin eski ismi olsa dahi bir sonraki genel ve yerel seçim sürecinde belli ki aynı yerde kalmayacak. Partinin komuta kademesi, olası iktidarda bakanlık ve dolayısıyla genel seçimde meclise yeniden vekil olarak gitme olasılığı çokça konuşuluyor.
Tepebaşı kanadı için bir şeyler söylemek adına çok erken. Ahmet Ataç başkanlık kariyerine milletvekilliği ile devam etmek ister mi? Yeniden Büyükşehir için kolları sıvar mı? Kendisi siyaseti bıraksa dahi yerine başka bir ismi destekler mi buna zaman karar verecek.
Sonuç olarak Eskişehir siyasetinde 3,4 yıl sonra çok başka isimleri konuşacak ve hiç olmadığı kadar yoğun bir değişim sürecine tanık olacağız, o kesin.
Ancak iş sadece siyasetle sınırlı değil.
Eskişehir yönetiminde söz sahibi odalar ve başkanlar içinde bir sonraki seçim dönemi bu değişimin tamamlayıcısı olacak.
Mesela yıllardır ETO Başkanı olan Metin Güler devam etme kararı alsa dahi eskisi kadar rahat bir seçim geçirmeyeceği ortada. Seçime epey bir süre olmasına rağmen şimdiden ETO için nabız yoklayan güçlü aktörler var. ETO’da tek adaylık değil 3,4 adaylı bir seçim sürecine şahit olabiliriz.
EOSB içinde benzeri şeyler söyleyebiliriz. Daha önce uzlaşı ile gidilen seçimlerin bu dönem kıran kırana bir rekabet içinde geçeceği Nadir Küpeli’nin devam etmek ile ilgili çok istekli olmadığı ve birkaç ismin su yüzüne çıkmaya başladığı bir süredir konuşuluyor.
Son olarak yıllardır hemen her konuda aktör sıkıntısı çeken Eskişehir’in özellikle yavaş yavaş sorumluluk almaya ve olgunlaşmaya başlayan genç aktör sayısı fazlalaştı.
Cesur, kendine güvenen ve alanında başarı bu gençlerin eskisi gibi “büyükler ne derse o” düsturu ile hareket etmeyeceğini de Eskişehir’de en iyi bilenlerdenim.
Velhasıl o meşhur sözle vedamızı edelim…
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir!