Erken Seçim Olursa CHP'den Herkes Aday!

2025 ya da en geç 2026 senesinde kamuoyunun büyük bir kısmı tarafından erken seçim olacağı beklentisi haliyle siyaset gündeminin de hep sıcak kalmasını sağlıyor...

Öncelikle tüm okuyuculara selamlar, bir süredir maalesef yazı kaleme alamıyordum. Ancak geri dönmenin zamanı gelmiş de geçiyor gibi görünüyor. 

Eskişehir'de siyasetin ateşi zaman zaman azalsa da hiç küllenmiyor. CHP'de İl Gençlik Kolları seçimi belki de tarihin en çok toz kaldıran seçimi olmaya şimdiden aday. AK Parti cephesinde ise ilçe başkanları ile başlayan değişim ve diriliş hamlelerini de takip etmeye çalışıyorum.

Bunun yanında ise 2025 veya 2026 senesinin ilk yarısında bir erken seçim olacağını hemen herkes konuşuyor. Hal böyle olunca milletvekilliği aday adaylığı, adaylığı rekabetleri şimdiden kızışmaya başlamış durumda. AK Parti'de milletvekili atamaları, atama gibi aday belirlendiği için bunu söylemem de bir beis yok diye düşünüyorum, henüz gündemde değil. AK Parti Ankara'dan gelecek isimler ile listesini yapacaktır. Ancak CHP olası erken seçimin en hareketli partisi olacak gibi görünüyor.

Yılmaz Büyükerşen'in koltuğunu devretmesi sonrası ve Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu önderliğinde başlayan "değişim" hareketinin getirisiyle Eskişehir'de CHP adaylarını artık Yılmaz Hoca ve kurmayları belirlemeyecek diye düşünüyorum. Benim gibi düşünen CHP'liler de olduğu için milletvekili adaylığı yarışının çok sert geçeceğini tahmin etmek hiç zor değil.

Üzerine ön seçim yapılacak olması, seçilecek sıralardan kadın kontenjanı verme zorunluluğu gibi CHP tüzüğündeki değişiklikler de partiden aday olmak isteyen CHP'lilerin iştahını kabartıyor. Özellikle ön seçim olacak olması Yılmaz Hoca'nın onun sonrasında da Kazım Kurt'un eleğinden geçmesine imkan olmayan isimler için bile bir umut oluyor. Örneğin Kazım Kurt'un adını bile görünce tüylerinin diken diken olduğunu tahmin ettiğim Erman Gölet ön seçim için yarışa girmek isteyebilir. Bu örnekler CHP için kolaylıkla artırılabilir. 

CHP benim gözümde kendi evlatlarını yiyen bir parti görünümünde olduğu için Halk Partisi'nin küskün evlatları kendilerine bu ön seçimi fırsat olarak görebilir. Ya da küskün olmayanlar da hareket içinde bulunabilir. Bir örnek daha verirsem, mesela Odunpazarı'nda anahtar listeyi delerek belediye meclisine giren Ali Haydar Çelik, delege gücüyle bu ön seçimde de iddialı olmak isteyebilir.

Ama...

Eskişehir'de 7 vekil kontenjanı var. Bunun da bir tanesi seçilecek yerden kadınlara verilecek. Yani Özgür Özel'in işaret ettiği bu durum söz konusu olduğunda Eskişehir'de ilk 3 sırada bir kadın aday görmemiz mümkün olacak. Yine 7 aday içerisnde bir genç aday kontanjanı olduğunu da unutmayalım.

Genç aday alt sıralardan aday listesine girse de 3. sıradan bir kadın aday gösterilmesi ve CHP'nin bugünün görünümünde Eskişehir'den taş çatlasa 4 vekil çıkarma ihtimali denklemleri daha da karmaşık hale getiriyor. CHP ön seçimi bu kadar önemsiyorsa 1 veya 2. sırayı ön seçimle belirleyecektir. Zaten kritik eşik olan 4. sırayı genel merkez belirler diye düşünüyorum. 5,6,7. sıraların ise şu görüntüde meclise girme ihtimali yok.

Buradan yola çıkarsak, CHP'de adaylık yarışı inanılmaz bir rekabete sahne olacak ve herkes aday olmak isteyecek diye boşuna demediğim görünüyordur. 

Birinci sıraya Kazım Kurt yazılırsa... İbrahim Arslan ne yapacak? Ön seçime mi girecek? Ya da İbrahim Arslan 1 olursa Kazım Kurt mu ön seçime girecek?

Daha birçok CHP içinde hem delege hem de özgül ağırlık olarak güçlü isim 2. sıra için yarışa girecek. Bu da ya Arslan'ın ya da Kurt'un ön seçim sandığındaki gücünü etkilemez mi?

3. sıradaki kadın aday için de kıyasıya bir rekabet ortaya çıkacak. Açıkçası erkekler arasındaki rekabette olduğu gibi çok sayıda ismi buraya şimdilik yazamam ama günü geldiğinde güçlü kadın adaylar da yarışa dahil olacaktır.

Mevcut Milletvekilleri Utku Çakırözer'in 3 dönem kuralından yeniden aday olamayacağını, 2 dönemdir vekillik yapan Süllü'nün de ön seçime girmek gibi bir arzusu olmadığını düşündüğümden onun da önümüzdeki dönemde aday olmayacağını da söylemeden geçmeyeyim.

Peki o gün geldiğinde Ahmet Ataç, Talat Yalaz, Erdal Şahbaz ve daha nice isim yarışa girmeyi kafasına koyduysa...

Eskişehir CHP'de iç savaş kaçınılmaz olur. Çünkü kimin adı geçse o aday olmak istiyor lafını duyuyoruz.

Bunun yaşanacağını da yakın zamanda yapılacak İl Gençlik Kolları seçimi boyunca yaşanan güç savaşı bizlere işaret ediyor. CHP içinde çok çetin ve olaylı geçmesini beklediğim bir adaylık süreci yarışı yakın zamanda başlıyor, hatta başladı bile diyebiliriz...