Engelleme ERİAD'a Mı Eskişehir'e Mi?

Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ERİAD), Eskişehir'in son dönemde adından en çok söz ettiren sivil toplum oluşumlarından biri.

ERİAD'ın adından bu kadar söz ettirmesinin nedeni ise bu derneğin şehre katma değer sağlamak adına yaptığı çalışmalar ve girişimler.

ERİAD'ın son önemli projelerinden biri de Kızılinler bölgesine yapılması planlanan bir termal tesis. Bölgenin jeotermal yapısından faydalanarak Eskişehir'e oldukça modern bir termal tesis kazandırmak isteyen ERİAD'ın hevesi maalesef şimdilik kursakta kalmış gibi görünüyor.

Bu kursakta kalmanın nedenlerini detaylıca sizlere aktarmaya çalışacağım. Ancak öncesinde ERİAD Yönetim Kurulu Rüştü Şentuna ve arkadaşlarının bu projeden vazgeçmek gibi bir niyetleri olmadığını da söyleyeyim. Başkan Şentuna konu ile ilgili yaptığı son açıklamada bu projenin Eskişehir'e kazandırılması için sonuna kadar mücadele vereceklerini ve pes etmeyeceklerini söylemişti.

Şimdi gelelim bu proje için ERİAD Kızılinler bölgesinde 200 yataklı bir termal tesis fizibilitesi yaptı, proje geliştirdi ve konunun üzerinde ciddi bir mesai harcadı. Bu alana yatırımcı arayışları başladı. Başkan Şentuna ve ekibi bunun bir ERİAD projesinden ziyade Eskişehir projesi olduğunu ve hep birlikte Eskişehir'e bu tesisi kazandırmanın öneminden bahsetti ve bahsetmeye de devam ediyor.

Çünkü Eskişehir özellikle son yıllarda karar vericinin Ankara olduğu projelerde çok geride kalıyor. Eskişehir'e yeni kazanımlar gelmediği gibi elimizdeki şeyleri de kaybediyoruz. Sevgili Soner Yüksel'in de dün kaleme aldığı yazıda dediği gibi TÜLOMSAŞ'tan olduk, havaalanında seferlerden olduk, YHT İzmir'de devre dışı kaldık, çevre yolu yapılmıyor bu şehre. Bunlar ile negatife doğru giderken şehre pozitif bir etki yaratacak projeler de maalesef Ankara'dan onay alamıyor.

ERİAD'ın projesi için oysa ki AK Parti Milletvekilleri Nebi Hatipoğlu ve Fatih Dönmez'in devrede olduğu konuşuluyordu. Yine AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak'ın da konu hakkında bilgilendirildiği ve bu işe ön ayak olmaya çalıştığı konuşuluyordu. Hatta Rüştü Şentuna son açıklamasında bu isimlere çabaları için de teşekkür etti ama ERİAD ve Eskişehir yine istediğini henüz alabilmiş değil.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanan yatırım alanı duyurusunda yine Eskişehir dışarıda kaldı. Ne hikmetse komşumuz Afyonkarahisar listeye girmeyi başardı. Haydi diğer tatil yöresi kentleri saymıyorum da Afyonkarahisar istediğini alırken Eskişehir neden alamadı?

İşin Ankara boyutu ve AK Parti kanadının "neden" kısmına bakacağız ama öncesinde içimizdeki "biz istemeyizciler" kısmına da bakmak lazım.

ETO Başkanı Metin Güler'in bu projeyi ERİAD'ın değil de kendilerinin olduğuna inandırmak istediği bir süreç yaşadı bu şehir. Yine Metin Güler'in hem bu proje hem de bu projeye entegre "Kontrolsüz Havaalanı" projesine olumsuz baktığını da duyduk.

Sayın Güler bu tarz işlerde ETO işe müdahil olmak yerine neden hep muhalefet olmak istiyor? Eskişehir'in hayrına olacak bir işte ETO - ERİAD ve Hükümet el ele bu işi yapsa fena mı olurdu mesela?

ETO gibi bir oluşumun şehirle daha fazla kucaklaşması gerektiğini düşünüyorum.

Gelelim işin Ankara ve AK Parti kısmına...

AK Parti Eskişehir'i açık açık cezalandırıyor. Bunun lamı cimi yok. Şimdi çıkıp Şehir Hastanesi, öğrenci yurdu, TOKİ, park, bahçe, YHT falan demesin kimse bana. AK Parti kendi reklamını yapmayacağı hiçbir Eskişehir projesinde emek harcamıyor. 

AK Parti Eskişehir'i cezalandırıyor demek hiç ama hiçbir şey yapmıyor bu şehre demek değil. Elbette zaruriyetten veya kendi reklamı için çoğunluğu inşaat olmak üzere birşeyler yapıyor. O kadar da yapmasa bir kente ambargo uygulama noktasına gider bu iş ve mantık dışı bir hal alır.

Ama AK Parti ince ince, çok özel ve önemli projelerde Eskişehir'e destek vermeyerek bu kente net bir ceza veriyor. ERİAD termal projesi de bu neticenin bir kurbanı olabilir. 

Ben açıkçası Eskişehir'in AK Parti içinde 3 çok güçlü milletvekili varken hala ceza çekmesini içime sindiremiyorum. Eskişehir'in faydası adına iktidar vekillerini Eskişehir'e değer katacak projeler için daha fazla mücadele etmeye davet ediyorum. Aynı zamanda tüm kenti de bu ve bunun gibi Eskişehir faydası gözetilen projelerde bir kez daha birlik olmaya çağırıyorum. Bu kent bu memleket hepimizin.

Son olarak başlıktaki ironik soruma da cevap vermek istiyorum. Engelleme bence Eskişehir'e...

Herkese sevgiler, saygılar, mutlu bir gün diliyorum.