GÜNDEM

EBB Meclisi'nde Gergin Anlar: Kurt ile Sivri'nin Açıklamaları Fitili Yaktı

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugün yapılan eylül ayı 2. toplantısı yaklaşık 2,5 saat sürdü. EBB Meclisi'nde zaman zaman tartışmalar da yaşandı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı 2. toplantısı bugün 16.00'da EBB Meclis Salonunda başladı. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda 51 maddelik gündem masaya yatırıldı.

Bu maddelerin birçoğu oy birliği ile kalan kısmının büyük bölümü ise oy çokluğu ile kabul edilirken gündemin 50 ve 51. maddesini kapsayan "Stratejik Plan" ve "Yatırım Programı" ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu gergin anların, tartışmaların ve karşılıklı atışmaların yaşanmasına neden oldu.

İlk olarak AK Parti Grubu adına Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün söz aldı ve Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirdi. Bu eleştirilere CHP Grubu adına Ayşe Ünlüce yanıt verdi. Bu anlarda Akgün ve CHP Grubu arasında ufak atışmalar olsa da tartışmalar büyümedi.

Bu iki maddenin görüşülmesi esnasında asıl tartışmalar AK Parti Grubu adına söz alan partisinin Grup Başkan Vekili Ahmet Sivri'nin açıklamalarına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un cevaben yaptığı açıklamalar sonrası yaşandı.

AK Partili Ahmet Sivri "Stratejik Plan" ve "Yatırım Programı" ile ilgili meclis kaydına geçen açıklamalarında;

Altyapı eksikliğinin olması, ana arterlerde trafik sıkışıklığı olması, toplu taşımada konfor sorunu olması, bakım onarımın etkin yürütülrmemesi nedeniyle araçların ve iş makinelerinin kullanılamaması, yetersiz kaynaklar nedeniyle kültürel projelerin eksikliği, personel eksikliği, iyileştirmede yaşanan sorunlar nedeniyle inşaat projelerinin gecikmesi, doğal afetlere karşı hazırlıksız olma nedeniyle ortaya çıkan ciddi hasarlar, finansal risklerin artması, düşük verimlilik, mali yönde aksaklıklar yapılması, ihale dosyalarının mevzuata uygun hazırlanamaması, emlak yönetiminin doğru yapılamaması, hizmet eksikliğinin giderilememesi, teknoloji eksikliği nedeniyle hizmetlerin aksaması gibi konu başlıklarını sıralayarak bu konularda EBB'yi eleştirdi.

Sivri; "Tüm bu risk parametlerine ve tehdit unsurlarına baktığımız Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin doğru yönetilemediğini görüyoruz." dedi.

Sivri ayrıca 2025-2029 Dönemi Stratejik Planı ve 2025 Yılı Yatırım Planını ciddi şekilde eleştirdi ve;

"Sayın Başkan bizden geçtiğimiz toplantıda OEDAŞ'ı, DSİ'yi, ESGAZ'ı istedi ve biz işletelim dedi ama bunları derken galiba kendi yönettikleri kurumun halinden haberdar değildi. Bence en önemli stratejik plan sizin kendi işinize odaklanmanızdır." dedi.

Bu açıklama üzerine CHP'li Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt partisi adına söz aldı.

Kazım Kurt AK Parti Grubu'na verdiği yanıtta;

"Stratejik Plan ve 2025 Yatırım Planı'na getirilen eleştiriler çok güçlü değil. Hemen her kurumda muhalefetin getireceği eleştiriler türünden bir açıklama oldu. Stratejik planlar geleceğe yönelik yapılır. Türkiye gibi merkezi hükümetin egemen olduğu ülkelerde bu stratejik planların uygulanabilirliği genelde hükümetin politikalarına bağlıdır. Karar alıcılar sizin her planınızı bozabilir.

Hükümet şu anda yayınladığı 'Tasarruf Genelgesi" ile bizim tüm planlarımızı, çalışmalarımızı kısıtlamıştır." dedi.

Kazım Kurt açıklamalarının devamında AK Parti Grubu'nun Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik plan anketine katılımın çok az olduğu konusundaki eleştirisini de yanıtladı.

Başkan Kurt;

"Belediye Meclis Üyeleri bile bu ankete katılmaktan imtina ediyorsa akademisyenlerin katılımı niye az diye hayıflanmak çok yersiz. AKP iktidarında üniversiteler bağımsızlığını yitirmiştir. Üniversitelerde ciddi bir baskı vardır, hukuki anlamda korku vardır. Bu nedenle bilim insanları yaşadıkları kent konusunda hiçbir yerde istediği gibi fikir beyan etmekten çekinmektedir.

Aynı zamanda insan için en önemli şey moraldir. Morali yüksek olan insan çevresi ile ilgilenir, 17 bin TL asgari ücret alan veya 12.500 lira alan emekli stratejik plana falan bakmaz. Bu insanlardan katılım beklemek kadar hatalı bir düşünce olamaz." dedi.

Kazım Kurt'un konuşmasının devamında trafik sorununu yapılmayan çevre yolu üzerinden eleştirmesi, KYK'nın yapamadığı yurtlar konusunda AK Parti'ye yüklenmesi, eğitim konusunda hükümeti eleştirmesi, enflasyonu ve merkezi hükümeti eleştirmesi AK Parti Grubu'na söz hakkı doğurdu.

Kurt'un açıklamaları sonrasında EBB Başkan Vekili Nihat Çuhadar ve EBB Başkan Vekili Hasan Ünal'ın partisi adına söz alması ve stratejik planı savunan ifadeler ortaya koymaları da tartışmaların sürmesine neden oldu.

AK Partili Zeyep Güneş ve AK Partili Ahmet Dönmez CHP'li Büyükşehir Belediyesi'ni eleştiren konuşmalar yaptıktan sonra son olarak AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Sivri söz aldı. Sivri yatırım planlamaları üzerinden EBB'ye eleştirilerini sıralarken bu esnada Ayşe Ünlüce, uzayan toplantı nedeniyle Sivri'den açıklamalarını toparlamasını istedi.

Ahmet Sivri, Ünlüce'yi dinlemek için duraksayınca araya Kazım Kurt'un girerek Ahmet Sivri'yi ve AK Parti'yi eleştirmesi gerginliğe neden oldu. Kazım Kurt çıkışına cevap veren Sivri;

"Siz hükümeti eleştiriyorsunuz biz de sizi eleştiriyoruz. Gerçeklerinizi ortaya döküyoruz." minvalinde konuştu. Bunun üzerine Kazım Kurt, "Bırakın bu işleri, 31 Mart'ta gördük onu." demesi üzerine gerilim arttı.

Sivri, Kazım Kurt'a;

"Biz de 25 senedir sizinle aynı şehirde yaşıyoruz. Avrupa kenti diyorsunuz, biz Avrupa kenti falan göremiyoruz. Sizin yönettiğinizi görüyoruz." derken Kazım Kurt'un araya girmesi nedeniyle

"Biz sizin sözünüzü bölmüyoruz sayın başkan, dinleyeceksiniz. Dinlemeyi bileceksiniz." dedi.

Bu atışmalar sonrasında Sivri gurubu adına açıklamasına devam ederken ortamdaki gerginlik de biraz olsun azaldı. Strateji Geliştirme Daire Başkanı'nın konuşması sırasında da meclis sıralarından aralıklı eleştiriler yükselse de gerginlik tavan yapmadan, Ayşe Ünlüce'nin son olarak söz almasıyla meclis toplantısı sona erdi.