EHA Editörümüz Buse Kuşcu harika bir araştırma yaptı.
Eskişehir siyasetinde yer alan 11 isimle ilgili bir dijital analiz gerçekleştirdi.
Takipçi sayıları, sık kullandıkları kelimeler, etkileşim oranları üzerinden yaptığı özel haberi bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
https://www.eskisehirhaberajansi.com/eskisehir-siyasetinin-dijital-yuzu
Buse’nin yaptığı analiz bize görece pek çok tespit imkanı sağlıyor. Benim dikkatimi çeken en belirgin detay ise aslında siyasetçilerin kişisel iletişim becerisini sosyal medyaya doğru yansıttığında ortaya çıkan sonucun bazı teamülleri bozabileceği yönünde…
EBB Başkanı Ayşe Ünlüce ve Ak Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak bu duruma en somut iki farklı örnek…
Neden mi?
Buse analizi yaparken 3 Belediye Başkanı, 6 Milletvekili ve CHP İl Başkanı Talat Yalaz ile Ak Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ı ele almış.
Takipçi sayılarında listenin başını Ayşe Ünlüce çekerken, beğeni ve yorum sayılarında Ünlüce ile zirveyi paylaşan isim Gürhan Albayrak …
Bu neden önemli biliyor musunuz?
Listede yer alan isimler arasında vitrine en son çıkmış 2 isim Ünlüce ve Albayrak…
Ünlüce EBB Başkanı olalı, Albayrak İl Başkanı olalı henüz 1 seneyi doldurmadı.
CHP İl Başkanı Talat Yalaz dışında listede yer alan herkes yıllardır siyasi olarak önemli bir makamı paylaşıyor.
Buna rağmen siyaseten iki farklı sosyal cephede yer alsa bile Ünlüce ve Albayrak’ın analizi rakamsal olarak onların başarılı olduğu ya da vatandaş nezdinde karşılık bulduğunun önemli birer emaresi…
Ünlüce takipçi sayısı siyasiler içinde en fazla olan ve haliyle beğeni, yorum konusunda bunun karşılığını fazlasıyla almış bir aktör durumunda.
Albayrak analizinde ise ezber bozan bir ayrıntı var.
Aslında 11 isim içinde takipçi sayısı en az isim olmasına rağmen Albayrak’ın beğeni ve yorum ortalaması listenin 2. sırasına kadar ilerliyor.
Bu sonuçların sağlamasını yani Eskişehir’de doğal karşılığını görmekte mümkün.
Ünlüce’nin sürekli sahada yer alması, sokağa çıktığında insanların yolunu sık sık keserek sürekli onunla fotoğraf çekmek istemesi, rakip partililer tarafından bile takdir edilmesine tanık oluyoruz. Haliyle sosyal medyaya bu iletişim doğru yansımış.
Albayrak içinde benzeri şeyler söyleyebiliriz. Bir kere parti içinde geçmişe göre daha aktif ve tabanı harekete geçiren bir etki yarattı. Küsleri barıştırdı, aidiyeti güçlendirdi, bırakın vekilleri Cumhurbaşkanı ile bile iletişim ortalamasını yükseğe çıkarttı.
Haliyle bu analizde sık sık etkili muhalefeti ile gündem oluşturan Albayrak’ın da ön saflarda yer alması şaşırtıcı olmadı.
Ünlüce ve Albayrak gibi CHP İl Başkanı Talat Yalaz’ın da yeni bir isim olarak sosyal medya karnesini giderek aktifleştirdiği ve daha fazla içerik ürettiği zaman ivmesini daha da yükselteceği kesin.
Dikkat çeken başka bir detay daha var. Tüm gün olmasa bile Ünlüce ve Albayrak sosyal medyasını sadece profesyonel ellere teslim etmemiş, sık sık şahsi olarak da kullanıyorlar. Yani ulaşılma noktasında vatandaşla sosyal medya kısmında da birebir iletişim kurabiliyorlar. Bu da önemli bir detay.
İşin özeti sevgili editörümüz Buse Kuşcu’ya teşekkür ederim.
Çok güzel bir habere imza atmış, eline sağlık.
Elbette sosyal medya bir tercih… Belki vekiller ya da diğer siyasi aktörler bu işe çok önem vermiyordur, belki sadece faaliyetlerini aktardıkları bir mecra olarak görüyordur. Bu da beğeni, takip ya da etkileşim ortalamalarını değiştirir.
Ama bazı isimlerin doğru kimlik ve içerik ürettiklerini bu analizde görmüş olduk.