Aday adaylığı sürecinde Cumhuriyet Halk Partisi cephesinde, ya da mevcut yönetimden memnun olan kesimde Yılmaz Büyükerşen’in 25 yıllık iktidarının devam etmesini isteyenler elbette vardı. Ancak bu arzuda olan kesmin sayıca az olduğunu da süreç ilerledikçe net şekilde gördük. Yani hem şehir hem de CHP “değişim” diye adeta bağırdı. Sonuçta da CHP adayı Av. Ayşe Ünlüce oldu. Bu karar biraz sürpriz gibi görünse de CHP ve Eskişehir Ünlüce’yi beklenenden çok daha hızlı kabullendi.
AK Parti cephesine baktığımızda, o taraf zaten 21-22 yıldır değişim diye bağırıyor. Doğal olarak iktidara gelme çabası ve arzusu AK Parti’de “değişim” mottosunu da beraberinde getiriyor. Aynı zamanda AK Parti’de adaylar da her seçimde değişti. 31 Mart için de Nebi Hatipoğlu ismi üzerinde uzlaşıldı. Hatipoğlu da aday olduğu ilk günden bu yana hatta adaylığı öncesinde bile “değişim” diye ısrarlı söylemlerde bulundu.
Öte yandan Zafer Partisi Oğuz Beki, İYİ Parti Melih Aydın, YRP Kadir Çalışıcı gibi isimler ile Eskişehir’de köklü bir “değişim” ve 3. bir yol açma mottosuyla yola çıktı.
Tüm bu olaylara, durumlara baktığımızda şehir de apaçık bir “değişim” mottosunu benimsemiş görünüyordu. Nitekim de değişime doğru gidiyoruz…
Peki, bu değişim arzusunu nasıl okumak gerek? Şimdi, adaylıklar netleştikten sonra, erken dönemde “değişim” ile ilgili çok net bir okuma yapmak bence oldukça zordu. Fakat süreç sona yaklaştıkça benim de bu konu üzerine net bir fikrim oluştu. Bence Eskişehir yaşam tarzının, şehirdeki kültürün, şehir dokusunun ve mevcut havanın değişmesini istemiyor. Eskişehirliler “klasik” dönemden “modern” döneme geçmek istiyor sadece. Yani, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kendi vizyonu, hayat bakışı ile inşa ettiği klasik modernizm diyeyim bugün ömrünü doldurmuş durumda. Ayşe Ünlüce ise günümüze uygun, modern bir kent yaratma hevesi ile karşımıza çıkıyor. Aslında Ünlüce ve Yılmaz Hoca’nın farklı karakterler olduğunu, birbirlerinin devamı olmadığını bu süreç bizlere gösterdi.
Bence değişim CHP-AK Parti arasında değil de CHP içinde olacak gibi görünüyor. Eskişehirlilerin tavrı ve sokaktaki hava da bunu işaret ediyor gibi. Eskişehir’deki “değişim” bir nevi güncelleme olacak ve Eskişehir’e iyi gelecek de denebilir…
Herkese sevgiler, saygılar ve iyi günler diliyorum.