İLÇELER

CHP'li Poyraz: "Seracılık Bitme Noktasına Geldi"

CHP Mihalgazi ve Büyükşehir Meclis Üyesi Kemal Güner Poyraz, Mihalgazi bölgesindeki seracılığın bitme noktasına geldiğine yönelik bir açıklama yaptı.

CHP'li Poyraz;

"Burası Mihalgazi, Orta Sakarya Vadisi. Bu vadide birçok sera bulunuyor ve seracılık faaliyetleri çok sık yapılıyordu. Şimdi dönüp baktığımızda buradaki seraların birçoğunun içi boş. Bugün, Mihalgazi'deki üreticilerin domates çimlerinden yakındığını duyuyoruz. Bir domates çiminin fiyatı 30 liralara kadar gelmiş durumda.

Üretici bir sera içinde 12 ton domates ürettiğinde ancak üretim maliyetini kurtarabiliyor. Bu nedenle bugün Mihalgazi'de seracılığa 15-16 aile devam ediyor ve ilçedeki seraların neredeyse %70'i boş kalmış durumda. Bundan yalnızca 1 sene önce domates çimi fiyatı 14-15 TL seviyelerindeydi. Bir önceki sene ise 5-6 lira bandındaydı. AK Parti hükümetinin yanlış tarım politikaları fiyatları bu seviyelere getirdi.

Üretici bir serada ortalama 20 ton domates üretebiliyor. Bunun 12 tonu maliyete gidiyor ve 8 ton domates, piyasa fiyatları göz önüne alındığında üreticiyi artık kurtarmıyor. Çiftçi de serada ekim yapmaktan vazgeçiyor. Mihalgazi seralarında artık domates, biber, patlıcan üretimi çok düştü.

Toplam üretim geçtiğimiz dönemlerde 900 ton seviyelerindeyken artık bu üretim 150 ton bandına düşmüş durumda. Bu durumun hem ülke ekonomisine hem de Eskişehir, Mihalgazi ekonomisine büyük zararları var. Seracılık ilçede artık bitme noktasına geldi.

Üretimin azalması veya durması demek hepimizin cebine, sofralarına zarar demek." dedi.