POLİTİKA

Başkan Kurt: "Öyle Ezbere Laflarla Polemik Yapmasın"

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak'ın kendisine yönelttiği "kentsel dönüşüm" eleştirisine net cevaplar verdi.

Vadişehir'deki TOKİ konutlarının 2. etabının tamamlanması üzerine geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, bu açıklamasında Gündoğdu-2 ve Küçük Sanayi Sitesi kentsel dönüşüm projelerinde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un ve mevcut CHP Eskişehir Milletvekili, o dönemin ise Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi olan İbrahim Arslan'ın engellemeleri olduğunu söylemişti.

Başkan Kurt, Albayrak'ın bu çıkışına şu şekilde cevap verdi;

"Bir defa kentsel dönüşüm yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndadır, yani hükümettedir. Belediye Kanunu'nun 73. maddesine göre de büyükşehir belediyeleri bazı bölgeleri iyileştirme hakkına sahip. İlçe belediyelerinin bu hususta bir santim dahi yetkisi yoktur. 

Sayın Albayrak önce kanunlara bakmalı, öyle vatan bölünmez, bayrak inmez, terör bitecek vs. diyerek öyle ezbere laflarla polemik yapmasın.

Eskişehir'de kentsel dönüşümün tek sorumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'dır. 2011'de Gündoğdu için karar alınmıştır. Bugün 2024 yılındayız ancak orası için ne tek çizik plan yapılmıştır, ne uygulama yapılmışdır, ne de başka bir adım atılmıştır. Ama ne diyorlar 'Gündoğdu'da kentsel dönüşümü Büyükşehir niye yapmadı, Odunpazarı niye yapmadı?'

İşte bunlar bazı dedikodular ile iş üretmeye çalışıyorlar. Sanayi çarşısı 2017'den beri afet riskli alan durumunda. Yine burada da tüm yetki bakanlıktadır. Bu bakanlık AKP'ye bağlıdır. 10 tane bakan geip geçmiştir ama hiçbiri bir santim plan yapmamıştır. İl başkanları ve AKP'li Eskişehir vekillerinin de kılı kıpırdamamıştır. Sadece oradan CHP'li belediyeleri eleştirme çabası içindedirler.

Vadişehir, Ihlamurkent bölgesine yapılan TOKİ konutları 2019'da kuraları çekilen konutlardır. Bugün hala tamamı teslim edilememiş, vatandaşlar mağdur edilmiştir."

Kazım Kurt: "TOKİ Sakinleri Ne Kadar Aidat Ödemek Zorunda?"

Başkan Kazım Kurt açıklamasının devamında Gürhan Albayrak'a TOKİ'de vatandaşların ödemek zorunda olduğu yüksek adiatlar üzerinden yüklendi.

Kurt;

"Ben il başkanına sormak istiyorum bu konutlarda TOKİ sakinleri kaç lira aidat ödemek zorunda? Aidatların 5 bin TL civarında olduğu kulağımıza geliyor. Bu apartmanların yöneticileri kimlerdir? Bu yöneticilerin AKP ile uzaktan veya yakından bir ilişkisi var mıdır? 5 bin lira aidat 6-7 bin lira taksit ödeyen asgari ücretli bir vatandaşın geçinebilme şansı var mıdır? Bu son sorumun cevabını ne Mehmet Şimşek verebilir, ne Berat Albayrak verebilir ne de Recep Tayyip Erdoğan verebilir. 

Bize yöneltilen iddialar tamamen polemik yaratmak içindir, laf salatasıdır, bizim bunlarla uğraşacak vaktimiz yoktur. Biz kendi gücümüz ölçüsünde Karapınar'da büyükşehir de Gündoğdu'da kentsel dönüşüme başlamıştır. Ne kadar yapabilirsek, gücümüz yettiğince yapacağız. Bunlara inat yapacağız." dedi.

Türk Dünyası Vakfı ile Odunpazarı Belediyesi Arasında Bina Krizi Var Mı?

Başkan Kazım Kurt, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan Türk Dünyası Vakfı ile Odunpazarı Belediyesi arasında "Hakim Evi" binası hakkında bir bina krizi var iddialarına da açıklık getirdi.

Kazım Kurt;

"Bu kriz değil. Biz hukuki prosedür işletiyoruz. Ne Türk Dünyası Vakfı ne Hakim Evi yöneticileri binanın mülk sahibi olan belediyemiz ile görüşmemiş, görüşmeye tenezzül etmemiştir. Bizi kurumsal anlamda muhatap saymamıştır. Biz de gerekli yerlere başvuruları yaptık. Kaymakamlık tahliye kararını verdi. Tahliye zamanı gelince neler olacak hep beraber göreceğiz.

Binayı boşaltsınlar, biz orayı mülk sahibi olarak kendi işlerimiz için kullanmak istiyoruz." açıklamasında bulundu.