YAŞAM

Ari İşletme Sayısını Artırma Çalışmaları Hız Kazandı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi amacıyla hastalıktan ari işletme sayısını artırma çalışmalarına hız verdi.

Bu kapsamda sağlıklı ve kaliteli süt üretimi ile halk sağlığının korunması ve hayvancılığın geleceğine katkıda bulunmak amacıyla yıl sonuna kadar mevcut 15 hastalıktan ari işletme sayısını 200’e çıkarmak hedefleniyor.

Tüberküloz ve brucella gibi zoonoz hastalıklardan ari olan işletmeler, hem hayvancılık sektörüne sağlıklı ürünler sunarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor hem de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni destekleme modelinden faydalanıyor. Bu model, üreticilerin sağlıklı üretim yapmalarını sağlarken, ekonomik kazançlarını artırmalarına da olanak tanıyor.

Eskişehir genelinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, bu kapsamda bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirmekte ve hijyenik üretim koşullarının sağlanmasına yönelik eğitimler vermektedir. Yapılan çalışmalar, hastalıktan ari işletmelerin sayısını artırmayı ve sağlıklı gıda arzını sağlamayı hedefliyor.

Bakanlık, hastalıktan ari işletmelere buzağı desteğinde 4 kat, süt destekleme priminde ise 3 kat ilave destek vererek üreticileri teşvik ediyor. Bu işletmeler, karantina ünitesi bulunduran ve tüm hayvanların tüberküloz ve bruselloz gibi hastalıklardan arındırılmış olduğu tesislerdir. "Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası" ile belgelendirilmektedirler.

Bugün itibarıyla il genelinde 15 "Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası" verildi. 156 yetiştiriciden başvuru dilekçeleri alınarak işletmeler ziyaret edildi. Odunpazarı, Tepebaşı, Seyitgazi ve Alpu gibi ilçelerdeki çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor.

Yetiştiricilerimiz konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden ulaşabilirler.