Alpu Ovası'nı Tehdit Eden Beladan Kurtulamadık!

Eskişehir’e kurulması planlanan “kömürlü termik santral” meselesini hepiniz hatırlıyorsunuzdur...

Yargı yoluyla iptal edilen bu proje, şehir insanının amasız-fakatsız bir araya gelerek tepki gösterebildiği, büyük bir kamuoyu oluşturduğu ve Ankara’da oturduğu yerden Eskişehir hakkında karar verenlere karşı elde ettiği çok değerli bir zaferdir. 

Alpu Ovası'nın göbeğinde, şehrin 30 km yakınında kurulması planlanan bu proje aynı zamanda hükümetin tarımsal sit alanı ilan ettiği bir yere hem de naçizane değerimiz lületaşı ocaklarının üstüne yapılmak istenmişti. 

Çok şükür bu dertten kurtulduk hem yargı yoluyla bu iş iptal oldu hem de oluşan tepki ortamı buraya yatırım yapmak isteyenlerin gözünü korkutacak kadar güçlü olduğu için yatırımcı gelmekten vazgeçti diye düşünüyorduk. 

Görünen o ki henüz tam anlamıyla derin bir nefes alamayacağız. 


Zira CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü geçtiğimiz günlerde bu konuya dair hepimizi endişeye sevk eden bir durumu dile getirdi. Süllü, Bakanlığın Eskişehir’de yeniden termik santral ile ilgili harekete geçtiğini ifade ederek TBMM’ye soru önergesi sundu. 

Ancak bu söz konusu tehlike geçmişte olduğu kadar Eskişehir insanını korkutmadı başta sosyal medya olmak üzere kamuoyunda bu girişim tehdidine karşı gereken tepkileri göremedim. Ya henüz somut bir adım atılmadığı için ciddiye alınmadı ya da pek çok konuda yorulmuş, bezmiş, sonuç alamayacağını kabul eden Eskişehir insanı artık tepki göstermekten bile vazgeçmiş bir ruh haline girdi. 

İşte bu ruh halinden sıyrılmalı ve Eskişehir’in geleceği adına bu tehdit ortamına daha yolun başında duvar olmalıyız. 

Tüm dünyada sayıları hızla azalırken, iklim değişikliği tehdidi kendini bu kadar net belli etmeye başlamışken ve kömürlü termik santralin zararları bilimsel kanıtlarıyla karşımızda duruyorken yeniden böyle bir girişime kalkışılması tam bir akıl tutulmasıdır. 

Yargı kararını hiçe sayan ilgililer şayet şehrin tepkisini de karşısında görmez ise bu işin ne kadar hızla ilerleyebileceğini az çok tahmin edebiliyorum. Malumunuz bazı ilgililer Eskişehir özelinde dahi görev yapmalarına rağmen çevre hassasiyeti taşımıyor, Ankara’yı ikna etmek yerine Eskişehir insanını ikna etmeye çalışıyor. 

O yüzden geç kalmadan bu işe bir dur demeli. 


Sadece vekil Süllü’nün tepkisi veya çabası ile olmaz bu işler. Önce CHP tüm vekilleri ve yerel yönetimleri ile topyekûn harekete geçmeli sonra da şehri çok sevdiğini söyleyen Ak Parti vekilleri ilgilileri Eskişehir lehine ikna etmek üzere ekstra bir çaba sarf etmeli. 

Aman bana ne diyerek hareket etmeye devam edersek, şehrin geleceğinin siyasi saiklerle gölgelenmesine seyirci kalırsak. Herkes elindeki imkanı bu noktada kullanmaktan çekinir bir tavırda olursa kimse kusura bakmasın ama Termik Santral kurulur, siyanür ile altın madeni kurulur, şehrin göbeğine yeri gelir nükleer santral bile inşa edilir. 

Çünkü Ankara belli ki Eskişehir’e halen daha “ensesine vur, lokmasını al” gözüyle bakıyor. 


Biz de böyle sessiz kalarak bu savı güçlendiriyoruz. 


Hepinize iyi hafta sonları dilerim. Yaz mevsimi biterken son piknikler, açık hava buluşmalarının tadını çıkartın. Yeşil alanların, akan suların keyfini yaşayın. Hatta sık sık ne güzel bir şehir diye iç geçirmekten kendinizi alıkoymayın. 

Bir de bol bol fotoğraf, video falan çekin… 

Belli mi olur bakarsınız 15,20 yıl sonra ancak o videoları bakarak hasret gideririz…