Albayrak - Yalaz Atışmaları: Vekillik Gelir Mi?

AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ile CHP İl Başkanı Talat Yalaz arasında tatlı - sert atışmalar sıklaşmaya başladı.

Elbette biri merkezi iktidarın, biri şehirdeki yerel iktidarın il başkanı olan iki ismin zaman zaman atışması oldukça normal. Eskişehir'de güçlü olan iki partinin il başkanlarının birbiriyle, saygı çerçevesinde ikili atışmaya girmesi siyasi arenayı ısıtıyor, bu güzel bir gelişme. Bunun yanında atışmalar Albayrak ve Yalaz isimlerini kamuyonda çok daha fazla ön plana da çıkarıyor.

Aslında iki başkan da belki isimleri ön plana çıksın diye bu atışmalara girmiyor ancak; olayın doğal sonucu olarak atışmaların, tartışmaların sayısı arttıkça iki başkanın kamuoyunda ve medyada yer bulma süresi de artıyor. Üstelik iki başkan kendilerini tanıdığım kadarıyla olumlu, anlayışlı ve sempatik. Hal böyle olunca söylemler çok çirkinleşmeden yürüyen atışmalar ve tartışmalar kamuoyunun daha çok ilgisini de ister istemez çekiyor. Albayrak ve Yalaz, Eskişehir siyasetine uygun seviyeli tartışmaları ile fark yaratmayı başarıyorlar...

İkilinin kamuoyunda yarattığı algıyı elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Peki, bu atışmalar, bu ikili diyalog kamuoyunda sempati veya bilinirlik kazandırmanın, parti içinde gündem olmanın dışında iki başkana ne verebilir?

Bu çıkışlar, iki başkanın vekillik gibi bir hedefi varsa bu hedeflerine giderken önemli bir katkı sağlayabilir. Çünkü pasif, etliye sütlüye karışmayan il başkanları bir süre sonra siyasi arenadan siliniyor. Ya da il başkanlığı makamının ötesine geçemiyor. Ama hem Albayrak hem de Yalaz potansiyel olarak bu makamın (şayet arzuları varsa) ötesine geçecek figürler izlenimi veriyor. En azından şimdilik...

İki siyasetçi bu aralarındaki tatlı-sert diyalogu avantaja mı çevirir, yoksa bu diyalog içinde kaybolup, asıl gündemden koparlar mı bunu da her daim olduğu gibi bize zaman gösterecek. Şimdilik, yaşanan atışmalar bence iki siyasi için de olumlu katkı sağlıyor. Olası bir erken seçimde iki ismi de güçlü birer aday adayı konumuna taşımaya yardımcı oluyor.

Albayrak - Yalaz Arasındaki Son Atışmaya Bakalım...

AK Parti İl Başkanı Albayrak'ın;

"Eskişehir İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Aslan Mehmet Çoşkun'u ziyaret ederek, çalışmalara ve olası bir afete karşı hazırlık süreçlerine dair sohbette bulunduk. Şehrimizde büyükşehir belediyesi maalesef 25 yılda 24 daireyi dahi dönüştüremedi. Tehlikenin farkında olalım, birey olarak sevdiklerimiz için her an bir afet olacakmışçasına hazırlık yapalım. Misafirperverlikleri için müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyorum." şeklindeki açıklamasına CHP İl Başkanı Talat Yalaz;

"Gürhan Bey, ziyaret paylaşımında bile siyaset yapıyorsanız durum 31 Mart’tan daha kötü demektir. Bazı konularda sizi bilgilendireyim de yarın çarşıda, pazarda vatandaşla bu bilgi yanlış diye karşı karşıya gelmeyin. Gerçi partinizin çarşıya,pazara çıkacak cesareti var mı bilmem?

Büyükşehir Belediyemiz kısa süre içerisinde kentsel dönüşüm ile yenilediği 60 dairenin kuralarını çekiyor  Bu dönem içinde 1500 konutu dönüştürme hedefimiz var ve Ayşe Başkanın en kararlı olduğu konulardan biri de bu. Peki biz bunları yaparken 6306 sayılı yasa ile kentsel dönüşümde asıl sorumlu bakanlığınız ne yapıyor? Onu da ben söyleyeyim: HİÇ BİR ŞEY!! Gündoğdu’da çevre yoluna paralel alanda dönüşüm bekleyen 4500 konut için yıllardır bir çivi çaktınız mı? Peki Kazım Başkanın ‘verin yetkiyi, biz yapalım’ dediği Küçük Sanayi’de bugüne kadar ne yaptınız? Kusura bakmayın ama önce herkes kendi kapısının önüne bakacak. AFAD ziyaretinden sonra ; aday adayı olan sonra da müdürlüğe geri dönen partili Çevre Şehircilik Müdürünüz Hikmet Beyi de ziyaret edin ve ‘Biz bu konularda neden sessiz kalıyoruz?’ diye soruverin lütfen." cevabını vermişti.

Tartışma burada da son bulmadı.

Albayrak, Yalaz'a;

"Talat Bey, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 25 yılda 24 daireyi dahi dönüştüremediğinin, bakanlığımızın ise TOKİ vasıtasıyla bu şehre 15 BİN KONUT kazandırdığını önce bir idrak edelim. Eskişehirlileri yanlış bilgilendirmeyin. Biz yaptığımız icraatlarımızı siz ise hâlâ güya yapacaklarınızı konuşuyorsunuz. Ben sürekli çarşıda ve pazarda hemşehrilerimizle bir arada olan Gündoğdu'da büyümüş biriyim. Benim için dediklerin laf-ı güzaf. Gündoğdu ve Küçük Sanayi Sitesi konusunda sana yanlış öğretilen çok şey var. Bir ara çaya beklerim, teknik konulara girerek gerçekleri anlatıvereyim." diyerek tartışmaya şimdilik nokta koydu. 

Bu atışmada, Albayrak'ın son ifadelerinin sonunda gülücük simgesi olması da ince bir ayrıntı...

Eskişehir'deki kentsel dönüşüm ve konut çalışmaları üzerinden ilerleyen bu tartışma sizce nereye varır? Bence hiçbir yere. Bu durum seçim öncesinden bugüne kadar herkesin gündemindeydi. Bugüne kadar somut çok az adım atıldı. Yani, iki il başkanının çıkışı ile çözülecek bir iş değil.  Ancak bu atışma iki başkanın siyaseten aktif pozisyonlarını güçlendirir. Olaya bu açıdan bakmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Siyasette alt metinleri okumak her zaman mühim. Detayları kaçırmamak lazım...

Herkese sevgiler, saygılar. Keyifli bir hafta diliyorum.